Hoe is de sauna ontstaan?

“Van Finse Traditie tot Wereldwijde Wellness”

Wij kennen de moderne sauna voornamelijk als pure ontspanning. Tijd voor jezelf en even helemaal weg uit de drukte. Maar waar komt de sauna nu eigenlijk vandaan? en is de sauna wel een luxe product? of is het eerder een basisbehoefte voor je eigen welzijn en gezondheid?

  • Oude Tradities in Finland

Dat de sauna oorspronkelijk uit Finland komt, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar ze zagen er toen toch een beetje anders uit en hadden ook een heel ander doel.

Vroeger woonde men in Finland namelijk in hutten die deels onder de grond gebouwd waren. Om deze hutten te verwarmen, werden er stenen opgewarmd op een kampvuur. Die werden daarna in de hutten gelegd om zo de temperatuur te doen stijgen. Op deze manier werd de warmte gelijkmatig de gehele nacht afgegeven. Zo kwam men er ook achter dat als er water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Omdat de omringende bodem meestal koud (vaak bevroren) was het ook vol te houden.

‘De sauna is dus ontstaan uit de noodzaak om ruimtes te verwarmen. Slim gezien toch!? ‘

De wieg van de sauna bevindt zich dus in Finland, waar deze warmtebaden al eeuwenlang een integraal onderdeel zijn van de cultuur. De Finnen beschouwen de sauna niet alleen als een plek om te baden, maar ook als een heilige ruimte voor spirituele reiniging en sociale interactie. De traditionele Finse sauna bestaat uit een houtgestookte kachel, stenen en houten banken.

  • Scandinavische Invloeden

Vanuit Finland verspreidde de saunacultuur zich naar andere Scandinavische landen. Zweden, Noorwegen en Denemarken omarmden al snel de ontspannende en heilzame aspecten van de sauna. De Scandinaviërs voegden hun eigen twist toe aan de sauna-ervaring, waarbij ze de focus legden op eenvoud, natuurlijke materialen en het bevorderen van sociaal welzijn.

  • Russische Banja's en Turkse Hammams

Terwijl Scandinavië zijn saunatradities koesterde, ontwikkelden andere culturen ook hun eigen vormen van hete luchtbaden. In Rusland vind je de 'banja', een verwante variant van de sauna. Hier wordt de warmte gecombineerd met het slaan van berkentakken op het lichaam om de bloedsomloop te stimuleren. In Turkije bloeiden de hammams op, waar stoom en warmte werden gebruikt voor zowel lichamelijke reiniging als sociale bijeenkomsten.

 

  • Sauna Wereldwijd: Moderne Interpretaties

De evolutie van de sauna is voor ons bij Wellnez Atelier niet slechts een historisch verloop, maar een weerspiegeling van onze eigen filosofie. Net zoals de sauna zich heeft aangepast aan verschillende culturen en de vooruitgang van technologie, geloven wij in het omarmen van verandering en innovatie om het welzijn te bevorderen.

Vandaag de dag blijft de sauna voor ons niet alleen een plek van ontspanning en reiniging, maar ook een symbool van sociale verbondenheid en een basis voor een gezonde levensstijl. Bij Wellnez Atelier zien we de sauna als een essentieel onderdeel van welzijn en gezondheid. Het biedt niet alleen een plaats van warmte en ontspanning, maar het heeft ook gewoonweg een krachtig effect op onze gezondheid en welzijn. Door regelmatig gebruik te maken van de sauna, boosten we ons immuunsysteem, bevorderen we de ontgifting van ons lichaam en verminderen we stress. en Dit alles draagt bij aan een gebalanceerd en gezond leven. en dat wensen we gewoon iedereen toe.

 

Vorige
Vorige

Hoe zorg ik voor minder rook tijdens het stoken?

Volgende
Volgende

Wat is een barrelsauna?